Göz Sulanması Çözümleri

    Her yaşta her an görülebilecek bir sorun olan göz sulanması, çeşitli tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılabilecek bir sorundur.

    Göz Sulanması Çözümleri

    Göz Sulanması Çözümleri. Her yaşta her an görülebilecek bir sorun olan göz sulanması, çeşitli tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılabilecek bir sorundur. Ancak çoğu zamanda göz sulanması tedavisine gerek kalmadan kendiliğinden geçer.

    Kimi zaman göz sulanması ciddiye alınmaya değmeyecek kadar basit bir sorundur ve kendiliğinden geçer, ancak kimi zamanda altına yatan ciddi hastalıklar söz konusudur. Ciddi sorunların yol açtığı belirtiler arasında göz sulanması yer almaktadır. Göz sulanmasının tedavisi ve göz sulanmasına çözüm bulmak için, önemli olan hususlar başında altta yatan nedenleri öğrenmek geliyor. Göz sulanması neden kaynaklanıyorsa, tedavisi de ona yönelik olmaktadır. Peki, göz sulanmasının çözümü nasıldır, göz sulanması nasıl tedavi edilir?

    Göz sulanması yerine göre ciddiye alınmayacak bir sıkıntı olabilirken bazen çok ciddi problemlerin de işareti olabilir.

    Gözyaşı gözlerin yağlanması ve göz içindeki ve etrafındaki yabancı maddelerin atılması için oldukça önemlidir. Fakat aşırı gözyaşı göz sulanmasına neden olabilir bu da göz sağlığı için iyi değildir. Göz sulanmasının tıp dilindeki karşılığı epiforadır. Epiforanın birçok nedeni vardır ve belirtileri ortadan kaldırmak için birçok yol izlenebilir.

    Göz sulanması

    1. Göz Damlaları/Yapay Gözyaşları

    Göz damlaları özellikle gözlerin aşırı kurumasının neden olduğu göz sulanmaları için kullanılırsa etkili olmaktadır. Göz damlaları gözlerin nemlenmesini sağlayarak daha az göz yaşı üretimini sağlar. Göz damlaları günde 4 kez ve her defasında 3’er damla olarak kullanılır.

    2. Antihistamin Kullanmak

    Göz sulanması çoğu zaman alerjik reaksiyonlar sonucu ortaya çıkar.Antihistamin ya da alerjik haplar almak alerjilerin neden olduğu göz rahatsızlıkları için oldukça etkilidir. Yetişkinler için her 4-6 saatte bir 25-30 gramlık antihistaminler almak tavsiye edilir. Bazı kişilerde bu ilaçlar midede hasara neden olabilir. Böyle durumlarda ilaçlar sütle ya da yemekle beraber alınmalıdır.

    BENZER YAZI :  Göz Altı Torbaları Neden Oluşur?

    3. Antibiyotik Kullanmak

    Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotiklere olumlu cevap verirler. Fakat göz sulanmasına viral enfeksiyonlar neden oluyorsa doktorlar herhangi bir ilaç yazmaz ve enfeksiyonun geçmesi için bir hafta civarı beklenmesi tavsiye edilir. Antibiyotikler genelde göz damlası olarak her defasında 1 damla olarak sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez alınır.

    4. Kontakt Lensleri Çıkarmak

    Eğer göz sulanmaları kesilmiyorsa ve lens kullanıyorsanız lenslerinizi çıkarmanız gerekir. Kontakt lensler göz sulanmasını şiddetlendirerek göz damlalarının etkisini de ortadan kaldırır.

    5. Temiz ve Islak Bir Bezle Gözleri Silmek

    Eğer gözünüze yabancı bir madde ya da toz kaçtığını düşünüyorsanız bir bezi ıslatarak hafifçe zarar gören gözünüzü silin. Bu işlem için el ve parmaklarınızı kullanmayın çünkü ellerde bakteri bulunabilir ve bu şekilde gözle temas edilirse gözdeki enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir.

    6. Sıcak Kompres Uygulamak

    Sıcak kompres gözdeki yabancı maddenin atılmasını aynı zamanda gözyaşı kanallarını bloke eden toksinlerin de atılmasını sağlar. Ayrıca göz sulanmasının neden olduğu kızarma ve hasrında ortadan kaldırılmasını sağlar. Sıcak kompres temiz bir bezi sıcak suyla ıslattıktan sonra 15 dakika kadar göz üzerinde tutarak yapılabilir.

    Poşet çay kullanmak da sıcak kompres işlevini görür. Sıcak suda bir süre bekletilen poşet çay ısındıktan sonra rahatsız gözün üzerine konur. Göz sulanması için en uygun poşet çaylar papatya ve yeşil nane çaylarıdır. Turunçgil içerikli poşet çaylardan gözdeki hasarı artıracağı için uzak durulmalıdır.

    7. Ev Yapımı Solüsyon

    1 çay kaşığı karbonat bir şişe klorsuz suda çözülür ve bu solüsyonla gözler 2-3 kez yıkanır. Ya da eşit miktarlarda alınan absorbik asit kristalleri ile karbonat karıştırılır ve bu karışımdan bir çay kaşığı alınarak bir şişe klorsuz suda çözülür ve bu solüsyonla gözler yıkanır.

    BENZER YAZI :  Göz Kayması Neden Olur?

    8. Hindistan Cevizi Yağı

    Hindistan cevizi yağı gözler için çok iyi bir nemlendiricidir. Fakat kullanmadan hindistan cevizi yağına alerjiniz olup olmadığını test etmek için bir miktar alınarak bileğimize sürülür ve bir saat kadar beklenir. Herhangi bir hasar oluşmazsa göz sulanmasına karşı göz etrafına sürülebilir.

    9. Ameliyat

    Eğer göz sulanması tüm bu tedavilere rağmen geçmiyorsa ve daha da kötüleşiyorsa doktorlar nedenine bağlı olarak cerrahi operasyon düşünebilir. Göz ameliyatlarında amaç hasar gören gözde lokal anestezi yoluyla gözyaşı kanalları genişletilerek gözyaşının düzenli bir şekilde atılması sağlanır.

    Göz sulanmasına göz kapağının dışa dönmesi neden olduğu durumlarda kornea hasar görür bu da gözün daha hızlı kurumasına neden olur. Bunun sonucu göz daha fazla göz yaşı üretir. Ameliyat sırasında göz tendonları daraltılarak göz kapağı normal seviyesine çekilir.

    10. Gözleri Korumak

    Tüm bu tedavilere rağmen gözleri korumak en önemli önlemdir. Bunun için gözler sürekli ve düzenli olarak temiz su ile yıkanmalıdır. Özellikle yaz aylarında güneşli havalarda gözlerimizi UV ışınlarından korumak için güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan kaçınmak için başkalarına ait göz damlaları, makyaj malzemeleri ya da havlu kullanılmamalıdır.

    uyariUyarı metni: Sagliksiteniz.Com üzerinde sunulan tarif ve yöntemler sadece bilgilendirme amaçlı olup kişisel ve doğal tarif ve yöntemlerdir, doktor tavsiyesi değildir. Sagliksiteniz.Com yazılarında bahsedilen ilaçlar doktor kontrolü olmadan kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilirler. Bu nedenle doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız. Tariflerin, yöntemlerin ve ilaçların kullanımı kişilerin sorumluluğunda olup oluşabilecek sorunlardan Sagliksiteniz.Com sorumlu değildir.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.