Astigmat Nedir? Hangi Tür Mercek Kullanılır?

    Astigmat Nedir? Hangi Tür Mercek Kullanılır?

    Astigmat Nedir, Astigmat tedavisi hangi tür mercek kullanılmaktadır, Astigmat kalıcı mıdır, Astigmat tedavisi hakkında merak edilen soruları yazımızda yanıtlıyoruz.

    Astigmat Nedir?

    Astigmat, toplumda sıkça karşılaşılan bir göz hastalığıdır. Yukarıda bahsi geçen korneada doğuştan gelen bozukluklar, astigmata neden olur. Bu bozukluk nedeniyle ışık kırılması hatalı bir şekilde gerçekleşir. Bu durum da bulanık bir görüntü oluşmasına ve çift görme bozukluğuna yol aşmaktadır.

    Astigmatlı hastalarda, ışık farklı bir kuvvette kırılır ve bu nedenle ortaya çıkan ışınlar birden fazla noktaya yayılır. Böylece net bir görüntü elde etmek imkansız hale gelir. Bu nedenle astigmatlı kişiler, nesneleri bulanık ve kırık olarak görmektedir. Bu bulanık görüş, hem yakın hem de uzak görüntüler için geçerlidir.

    Astigmatizm

    Astigmat göz hastalıkları arasında birçok insanı etkileyen rahatsızlıklardandır.

    İnsan gözünün önünde bulunan saydam tabakaya kornea adı verilmektedir. Korneanın görevi, gözümüze gelen ışığı kırmaktır. Bu durum, bir gözün net görmesini sağlamaktadır. Korneada kırıla ışık, gözün arka tarafında bulunan retinada diğer bir adıyla ağ tabakada odaklanır ve bu şekilde görme işi gerçekleşir.

    Astigmat, genellikle genetik kaynaklı bir rahatsızlıktır ve doğuştan gelir. Bazı durumlarda ise gözün hasar almasıyla da oluşabilmektedir. Bazı hastalarda astigmatla birlikte miyop ya da hipermetrop gibi göz hastalıkları da görülebilmektedir.

    Astigmat Belirtileri Nelerdir?

    Astigmat, hastaların bulanık ve çift görmesine neden olan, korneada ışık kırılması ile ilgili bir göz kusurudur. Hastalarda görülen başlıca astigmat belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

    • Kişinin bulanık görmesi
    • Puslu görme
    • Kişinin nesneleri ve kişileri çift görmesi
    • Kimi durumlarda gölgeli görüş
    • Göz ağrısı ve baş ağrısı
    • Göz Sulanması
    • Tekrarlayan göz yorgunluğu
    • Gece araç kullanma esnasında görmede zorluk yaşama
    • Kişilerin net görebilmek için gözlerini kısma durumu
    • Göz kamaşması
    • Harf ve rakamları okurken karıştırma durumu
    BENZER YAZI :  Gözü Bozan Şeyler

    Astigmat belirtileri, genel olarak yukarıdaki gibidir. Astigmatın sıklıkla karşılaşılan 3 tipi bulunmaktadır:

    • Miyopik astigmat: Bu rahatsızlık tipinde korneada hatalı kırılan ışık, retina üzerine düşmek yerine, retina önüne düşerek görüş bozukluğuna neden olur.
    • Hipermetropik astigmat: Bu hastalık tipinde ise yanlış kırılan ışık retinanın arkasına düşer. Böylece bulanık ve çarpık bir görüş ortaya çıkar.
    • Karışık (mikst) astigmat: Bu tipte ise yanlış kırılan ışık hem retina arkasına hem de retina önüne düşmektedir.

    Göz sulanması sorunu yaşıyorsanız, “Göz Sulanması Çözümleri” yazımızı okuyabilirsiniz.

    Astigmatta Hangi Tür Mercek Kullanılmaktadır?

    Astigmat hastalarında bulanıklığın giderilmesi ve görüntünün netleştirilmesinde gözlük ve lens kullanılabilmektedir. Bu göz kusurunda hangi merceğin kullanılacağı, astigmatın tipine göre değişim göstermektedir. Optik açıdan astigmat iki tipe ayrılmaktadır:

    • Düzgün astigmat
    • Düzensiz astigmat

    Düzgün astigmatı olan hastalarda görüş bozukluğu, silindirik merceklerle düzeltilebilmektedir. Düzensiz astigmatta ise görüşü düzeltmek oldukça zordur. Diğer yandan astigmatlı hastalarda torik göz içi lensler ile kişinin görüşü düzeltilebilir. Bu lensler, cerrahi bir operasyon ile göz içine yerleştirilmektedir. Genellikle derecesi yüksek olan hastalarda tercih edilen ve iyi neticeler veren bir yöntemdir. Bunun yanı sıra kontakt lens kullanımı ve lazer ameliyat ile de astigmat düzetilebilir.

    Kaynaklar:

    Kornea – Wikipedia, https://tr.wikipedia.org/wiki/Kornea

    Astigmatizma – Wikipedia, https://tr.wikipedia.org/wiki/Astigmatizma

    İşlevsel Görme – Türk Oftalmoloji Derneği, https://www.todnet.org/home/

     

     

    Astigmatizm Nedir?

    Astigmatizm, gözün optik sistemindeki bir bozukluk nedeniyle, ışık ışınlarının gözün arka kısmındaki retinaya düzensiz bir şekilde odaklanması sonucu oluşan bir göz rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık, korneanın düzensiz bir şekle sahip olması veya göz merceğinin şeklinin normalden farklı olması nedeniyle meydana gelebilir.

    Astigmatizm Belirtileri Nelerdir?

    Astigmatizm genellikle bulanık görme, göz yorgunluğu, baş ağrısı veya göz çevresinde ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Astigmatizmi olan kişiler genellikle uzak veya yakın mesafelerdeki nesneleri net bir şekilde göremeyebilirler. Göz doktoru tarafından yapılan bir muayene sonrasında, astigmatizm düzeltmek için gözlük, kontakt lens veya refraktif cerrahi gibi tedaviler önerilebilir.

    Uyarı metni: Sagliksiteniz.Com üzerinde sunulan tarif ve yöntemler sadece bilgilendirme amaçlı olup kişisel ve doğal tarif ve yöntemlerdir, doktor tavsiyesi değildir. Sagliksiteniz.Com yazılarında bahsedilen ilaçlar doktor kontrolü olmadan kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilirler. Bu nedenle doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız. Tariflerin, yöntemlerin ve ilaçların kullanımı kişilerin sorumluluğunda olup oluşabilecek sorunlardan Sagliksiteniz.Com sorumlu değildir.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.