Gripten Korunmak İçin Altın Öneriler

    Kış aylarının korkulu rüyası grip, kapınızda. Çok çabuk yayılan ve yatak döşek yatıran grip hastalığından korunmak mümkün.

    Gripten Korunmak İçin Altın Öneriler

    Gripten Korunmak İçin Altın Öneriler. Kış aylarının korkulu rüyası grip, kapınızda. Çok çabuk yayılan ve yatak döşek yatıran grip hastalığından korunmak mümkün. Grip belirtileri arasında yer alan halsizlik, eklem ağrıları yüksek ateş ise hastalığın en zahmetli yanlarıdır.

    Üst solunum yolu enfeksiyonu olarakta bilinen grip hastalığı çok kolay bulaşarak yayılabilen bir hastalıktır. Havadan, eşyalardan, kıyafetlerden, tokalaşmadan dolayı bile geçmesi mümkündür. Grip hastalığı tedavisi ise herzaman kesin sonuç vermemekle birlikte, kesin bir tedavide bulunmamaktadır. Kişiye yaşam şekline ve hastalığın derecesine göre bir tedavi şekli belirlenmektedir.

    Sizde ufak noktalara dikkat ederek, kendinizin ve çevrenizdekilerin bu kış aylarında grip hastalığına yakalanmadan sağlıkla geçirmeyi sağlayabilirsiniz.

    Gripin diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarından farkı, ateşin (39 C ve üzerinde olabilen) ve yaygın eklem kas ağrılarının daha belirgin olmasıdır. Hastalığın görülme sıklığı eylül -ekim ayları arasında artıp nisan ayı sonlarına doğru gerilemeye başlar. Hastalığın bulaşması ‘damlacık yolu’ iledir. Hasta kişilerin öksürük sırasında havaya yaydığı virüs içeren damlacıkların bir başkası tarafından solunum yolu ile alınması nedeni ile olur.

    Hastalık geliştikten sonra kesin tedavisi yoktur, ancak hastaların şikayetlerinin azaltılması ve yaşam kalitelerinin artırılması için bazı tedaviler uygulanabilir. Önemli olan ise hastalığın etkilerinin gelişmesini önleyebilmek ve zamanında fark edip müdahale edebilmektir. Antibiyotiğe dikkat! Hastalığın gerekli ölçüde takip ve tedavi edilmesi önemlidir ama sık yapılan bir hata ise kişilerin gereklilik olmadan antibiyotik kullanmalarıdır. Burada akılda tutulması gereken birçok üst solunum yolu enfeksiyonunun etken bakteriler olsa bile antibiyotik tedavisine ihtiyaç duymadan bağışıklık sistemimiz tarafından yenilebileceğidir. Kışın hasta olmamak için neler yapacağız?

    Gripten Korunmak İçin Altın Öneriler

    1- Öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmeyi hayatınızın ana merkezine alın.
    2- Fiziksel egzersiz, düzenli uykuyu asla ihmal etmeyin.
    3- Hijyen koşulların özen gösterin, sık sık el yıkama alışkanlığı kazanın.
    4- Grip aşısı yaptıralım mı?

    Her yıl dünya sağlık örgütünce belirlenen yeni virüs çeşitlerini kapsayacak şekilce grip aşısı geliştirilir. Bu aşının uygulanmasını takiben 1-2 hafta içerisinde kişilerde bağışıklık gelişir. Bu süre içinde hastalığa yakalanma riski devam etmektedir. Aşı en kapsamlı şekilde geliştirilmeye çalışılsa da yine de hastalığa yakalanılabilir ancak bu halde hastalık daha hafif seyreder. Dileyen herkes aşı yaptırabilir ancak özellikle aşı yaptırması önerilenler astım, KOAH , bronşektazi gibi solunum yolu hastalığı olanlar, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği, diyabet gibi kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, kanser hastaları, steroid (kortizon içerikli) tedavi alanlar, sağlık çalışanları ve yaşlılardır. Dikkat edilmesi gereken, yumurta alerjisi olanlara bu aşının uygulanamayacağıdır. Aşı her yıl tekrarlanmalıdır.

    BENZER YAZI :  Grip Olmamak İçin Ne Yemeliyiz?

    5- Vitamin

    C Vitamini içeren besinleri tüketin: Özellikle portakal, mandalina, limon, domates, yeşil biber gibi C vitaminince zengin taze sebze ve meyveleri sıkça tüketin.

    6- Bitki çayları ile korunun

    Ihlamur, zencefil, ekinezya gibi doğal bitki çaylarının tüketilmesi koruyucu ve güçlendirici olabilmektedir.

    7- Egzersiz

    Mücadeleye açıkhava yürüyüşleri ile başlayın: Düzenli hareket ve fiziksel egzersiz yapan kişilerde tüm hastalıklara yakalanma oranı azalacağı gibi bu hastalıklarla mücadele güçleri de artacaktır; Açıkhava yürüyüşleri, koşu, yüzme gibi egzersizler tercih edilmelidir ancak önemli olan bu çalışmaları düzenli yapabilmemiz ve devam ettirmemizdir.

    8- Sigaraya HAYIR

    Sigaradan uzak durmak kendimiz için atacağımız en önemli adımlardandır. Önlem alabilmek adına hijyen koşullarımıza da dikkat etmeliyiz.

    9- Tenhalarda dolaşın

    Uyarı metni: Sagliksiteniz.Com üzerinde sunulan tarif ve yöntemler sadece bilgilendirme amaçlı olup kişisel ve doğal tarif ve yöntemlerdir, doktor tavsiyesi değildir. Sagliksiteniz.Com yazılarında bahsedilen ilaçlar doktor kontrolü olmadan kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilirler. Bu nedenle doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız. Tariflerin, yöntemlerin ve ilaçların kullanımı kişilerin sorumluluğunda olup oluşabilecek sorunlardan Sagliksiteniz.Com sorumlu değildir.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.