Hamilelik Takvim Yöntemi Nedir? Hesaplama

    20.09.2024
    0
    21
    Hamilelik Takvim Yöntemi Nedir? Hesaplama

    Hamilelik takvim yöntemi; hamile kalmak istemeyen veya bebek sahibi olmak isteyen kadınların yumurtlama süresini takip ettiği yöntemdir. Gebe kalma olasılıkların güçlü ve zayıf olduğu günleri net bir şekilde belirlenmesidir. Bu sayede yöntem bir doğum kontrol yöntemi olarak da nitelendirilebilir. Nitekim çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar gebelik takvim yöntemi ile yumurtlama haftalarında ilişkiye girmeye özen göstermektedir.

    Genellikle kadınlarda aylık olarak doğurganlık günlerinin her ay içerisinde aynı günlere denk gelme olasılığı bir hayli düşüktür. Bu sebeple söz konusu olan yöntemin; gebelik durumunda koruma noktasında tamamen başarılı olması beklenemez. Zira bahsi geçen bu yöntemin tıbbi anlamda da bir doğum kontrol yöntemi olarak da kabul edilmiyor. Sizlere bu yazımızda bu yöntemin işe yarayıp yaramadığı konusunda net ve detaylı bilgileri aktaracağız.

    Hamilelik takvim yöntemi nedir? Nasıl hesaplanır?

    Hamile Kalmamak İçin Takvim Yöntemi Uygulamak

    Günümüz döneminde istenmeyen gebeliklerin oluşma sebeplerinden birisi de kadınların hamilelik takvim yöntemi sayesinde hamilelikten korunmaya çalışma çabalarıdır. Söz konusu olan hamilelik takvim yönteminin başarılı olabilme olasılığı yaklaşık %20 olarak belirtilmektedir. Konuyla ilgili Healthline‘da yayınlanan bir yazıda da takvim yönteminin işlevselliği anlatılmaktadır.

    Oysa ki gerçek bir doğum kontrolü yöntemini tercih edilerek, kadınların hamile kalma olasılığı %1 oranına düşürülebilir. Herhangi bir doğum kontrol yöntemi ile gebelik durumuna karşı %100 koruma sağlandığı söylenemez. Lakin %99 gibi oldukça yüksek bir oranda korunma oranı beraberinde kadınlara artık gebelikten koruma noktasında daha da fazla seçeneği sunuyor.

    En etkili doğum kontrol yöntemi olan kondom (prezervatif) kullanılması ise bu konuda ayrıca hatırlatılması gerekilen bir durumdur. Doğum ve hamilelik ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız yazılarımızı mutlaka okuyun. Özellikle merak edilen Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır? ve Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar? konularını bilmenizde fayda var. Ayrıca hamile kadınlar için bilgilendirici Hamilelik Döneminde Neler Olur yazımızı da ilk fırsatta incelemelisiniz.

    BENZER YAZI :  Hamilelikte Anne Sağlığı ve Beslenme

    Gebe Kalmak İçin Takvim Yöntemi Uygulamak

    Gebe kalmak isteyen anne adayları ise takvim yöntemi ile bunu sağlayabilirler. Özellikle yumurtlama haftalarında sıkça ilişkiye girilmesi gebe kalma olasılığını arttırmaktadır. Hamile kalmamak kadar bebek sahibi olmak da özen istemektedir. Bu nedenle regl tarihlerinin sıkı takip edilmesi takvim yöntemi için önemlidir. Zira kadın doğum doktorunuza danışarak bu tarihleri beraber tayin edebilir ve bebek sahibi olmak için gerekli cinsel birlikteliklerinizi eşinizle planlayabilirsiniz.

    Bebek sahibi olduğunuzu düşünüyor musunuz? Bunu anlamak için merak edilen konulardan olan Evde Hamilelik Testi Nasıl Yapılır? ve Limon İle Gebelik Testi Nasıl Yapılır? yazılarımızı okuyabilirsiniz.

    Hamilelik Takvim Yöntemi Nasıl Kullanılıyor?

    Kadınların gebe kalabilecek oldukları günlerini hesaplanarak, o günler içerisinde cinsel ilişkiye girmemesi veya girmesi şeklinde uygulanan yönteme hamilelik takvim yöntemi denir. Kadının gebe kalabilecek olduğu günler yumurtalıklarından yumurtanın atılmış olduğu ve beraberinde canlı kaldığı süreçtir (12-24 saat). Spermler toplamda üç gün boyunca genital kanalda bekleyebilirler. Böylelikle yumurtlama sonrasında, ilk 12-24 saat içerisinde döllenmesi gerekli olan yumurta hücresine ulaşım sağlayarak yumurtayı dölleyerek gebeliği başlatabilirler. Dolayısı ile kadının gebelik sürecine en elverişli olduğu günleri yumurtlamanın yapıldığı ve bundan önceki üç günlük süreçtir. Lakin her kadının regl düzenleri farklılık göstermektedir. Bu nedenle yumurtlamanın tam olarak ne zaman olacağı belli değildir.

    Yumurtanın vücuttan atılmasını, hastalık için ilaç kullanımı, yüksek ateş ve benzeri olaylar etkileyebilir. Bu yöntem ile istemeden de olsa gebe kalan kadınlara sıklıkla rastlanmaktadır. Bu nedenle hamilelik takvim yönteminin etkili bir yöntem olduğu söylenemez. Bu günler içerisinde ya ilişiki yaşamaktan kaçınmak ya da tam koruyucu bir yöntem olmasa da prezervatif gibi gebeliği önleyecek olan bir yöntem kullanmak gerekir.

    Takvim Yöntemi Nasıl Hesaplanır?

    Regl döneminin ilk günü ile birlikte bir sonraki regl döneminin ilk günü arasında geçmiş olan süre regl döngüsü olarak adlandırılmaktadır. Bir çok kadın için regl döngü sürecinin 28 gün periyodlarla yaşandığını söyleyebiliriz. Lakin regl döngüsü her kadın için aynı günlük periyodlarla olmadığını yazımızın başlarında aktarmıştık. Bu süre kimi kadında 21 gün olabileceği gibi kimi kadında 35 günlük süreç sonrasında da yaşanır.

    BENZER YAZI :  Ertesi Gün Hapı Nedir?
    Takvim yöntemi ile gebelik hesaplama, ovulasyon haftası hesaplaması yapmak…

    Kadınların bir doğum kontrol yöntemi olarak bu hamilelik takvim yöntemini uygulayabilmesi için ilk etapta regl döngülerini net bir şekilde biliyor olmaları gerekmektedir. Hatta takvim metodu olarak isimlendirilen bu yöntemin etkili bir şekilde uygulanabilmesi için kadınların son 8 aylık regl periyodlarını bir yere not almaları gerekmektedir. Korunmasız ilişki yaşamanız durumunda ertesi gün hapı almanız gerekmektedir. Bu durumu yaşıyorsanız Ertesi Gün Hapı Nedir? yazımıza göz atın…

    Regl döngüsünün belirlenmesinin hemen ardından hamile kalma ihtimalinin çok düşük olduğu günler ya da bir başka ifade ile yumurtlamanın yapılmadığı günlerin belirlenmesi için bu rakamdan 14 günün çıkartılması gerekmektedir. Elde edilmiş olan rakam yumurtanın oluşabilecek olduğu zaman olarak kabul edilir. Şayet eğer regl döngüsü 28 gün ise ilk yaşanan regl kanamasının üzerinden geçen toplam 14. gün yumurtlama zamanı olarak belirlenecektir.

    Regl döngüsü 31 gün olan bir kadının ise yumurtlama süreci ilk regl kanamasının üzerinden geçen 17. Gün olarak belirlenmiştir.  Bu yapılan hesaplama hamilelik takvim yöntemi uygulamasının temelini oluşturmaktadır. Bu belirtilen tarihten 5 gün öncesi ila 2 gün sonrası kadınların gebe kalabilme olasılığının en yüksek olduğu zamanlar olarak tanımlanmaktadır. Bu dönem içerisinde korunmasız bir şekilde cinsel ilişki yaşanması halinde kadının hamile kalma olasılığı da oldukça yüksek olur. Lakin elbette ki her korunmasız şekilde cinsel ilişki hamilelik ile sonuçlanmaz.

    Uyarı metni: Sagliksiteniz.Com üzerinde sunulan tarif ve yöntemler sadece bilgilendirme amaçlı olup kişisel ve doğal tarif ve yöntemlerdir, doktor tavsiyesi değildir. Sagliksiteniz.Com yazılarında bahsedilen ilaçlar doktor kontrolü olmadan kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilirler. Bu nedenle doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız. Tariflerin, yöntemlerin ve ilaçların kullanımı kişilerin sorumluluğunda olup oluşabilecek sorunlardan Sagliksiteniz.Com sorumlu değildir.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.