Erkeklerde Gögüs Kanserin Belirtileri
Göğüs kanseri çoğunlukla bayanları etkilese de erkeklerde de görülebilen bir hastalıktır.
Erkeklerde Gögüs Kanserin Belirtileri. Göğüs kanseri çoğunlukla bayanları etkilese de erkeklerde de görülebilen bir hastalıktır. Göğüs kanserinde erken teşhis çok önemli olduğu için erkeklerde kanser belirtileri nelerdir açıklıyoruz.
Erkeklerde Göğüs Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Göğüs kanseri çoğunlukla bayanları etkilese de erkeklerde de görülebilen bir hastalıktır. Göğüs kanserinde erken teşhis çok önemli olduğu için erkeklerde kanser belirtileri nelerdir açıklıyoruz.
Meme dokusunda oluşan kanser hücreleri erkeklerde göğüs kanserine neden olmaktadır. Kanserli dokular elle hissedilecek tarzda ortaya çıkmadığı için çoğu zaman varlığı hissedilmiyor.
Erkeklerde meme dokusunun azlığı ve erkeklerin hormonal yapısındaki değişiklikler, meme kanserine yakalanma riskini kadınlara oranla baya aşağıya indiriyor. Meme dokusunda kitle hissedilmesi göğüs kanserinin en belirgin bulguları arasındadır.
Meme ucunda akıntı, meme üzerindeki deride değişiklikler, meme ucu ve etrafında ültiker gibi durumlar göğüs kanseri habercisi olabilmektedir. İlerleyen evrelerde göğüs ağrıları da oluşabilmektedir. Jinekomasti olarak isimlendirilen hormonal bir hastalık erkeklerde meme bölgesinde büyüme ve hassasiyet oluşturabilmektedir. Bu durum, meme kanseri belirtileri ile karıştırılabilir.
Meme kanseri geçmişi bulunan bir aileden gelmek, meme kanserine yakalanma olasılığını bir hayli arttırmaktadır. Ayrıca östorojen seviyesi yüksek veya androjen seviyesi düşük erkeklerde ya da Klinefelter sendromu gibi nadiren görülen bir genetik rahatsızlığı olanlarda da kanser riski yüksektir. Daha önce görülen radyasyon tedavileri gibi nedenlerle yüksek düzeyde radyasyona maruz kalmış olmak da meme kanseri riskini artırır.
Erkeklerde meme kanseri şüphesi oluşması durumunda derhal doktora muayene olmak gerekir. Meme kanseri tedavisi hastalığın ilerleme seviyesine göre değişiklik göstermektedir. Kadınlarda uygulanan kitlenin alınması yani lumpektomi, erkeklerde meme dokusu azlığı nedeniyle uygulanamaz.
Erkeklerde mastektomi, yani tüm memenin alınması işlemi gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra hastalıklı bölge yakınlarındaki lenf bezleri de kanser yayılma ihtimaline karşılık operasyonla alınır.