Spor Yaparken Alkol Kullanmanın Karaciğere Zararları
Spor yaparken alkol kullanmak, vücut sağlığınızı da olumsuz etkileyebilir. Alkol, bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Ayrıca, alkolün karaciğer ve kalp üzerindeki zararlı etkileri, spor yapan bir kişide daha belirgin hale gelebilir.
Alkol beyne, nörolojik sisteme ve diğer organlara zarar vermenin yanı sıra atletik beceriyi de bozar. Birçok spor branşında alkol tüketiminin dikkat ve konsantrasyon üzerine olumsuz etkileri olduğunu öne süren uzmanlar, “Alkol tüketimi kişiyi spor yaralanmalarına karşı savunmasız hale getiriyor, performansı düşürüyor, yorgunluğun daha kısa sürede oluşmasına neden oluyor ve iyileşme süresini artırıyor” dedi.
Vücut geliştirmeciler için de konuşacak olursak, kaslarınızı hem kuvvet hem de hacim olarak artırmak istiyorsanız, uygun bir egzersiz programı uygulamanız ve enerji ihtiyacınızı karşılayacak doğru yiyecekleri yemeniz gerekir. Alkol, kas geliştirme egzersizleri için akıllıca bir seçim değildir. Spor yaparken alkol kullanmak: karaciğere zararları yazımızda tüm bunlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
Spor Yaparken Alkol Kullanmanın Zararları Nelerdir?
Spor yapmak, sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçasıdır. Ancak, spor performansını ve vücut sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıklardan biri de alkol tüketimidir. Spor yaparken alkol tüketimi, birçok insanın tercih ettiği bir aktivite gibi görünebilir. Ancak, alkolün vücuda olan etkileri, spor performansınızı olumsuz yönde etkileyebilir ve sağlığınıza zarar verebilir.
Spor yaparken alkol tüketimi, enerji seviyenizi düşürebilir ve koordinasyon becerilerinizi olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, alkolün nörolojik sistem üzerinde yavaşlatıcı etkisi olduğu için tepki sürelerinizi uzatabilir ve spor performansınızı olumsuz yönde etkileyebilir.
Alkol, vücudunuzun su dengesini bozabilir ve hidrasyonu azaltabilir. Bu da performansınızı olumsuz etkileyebilir ve yorgunluk hissini artırabilir. Ayrıca, alkolün enerji metabolizmasını etkilemesi nedeniyle kas
Boş Kalori
Alkol, vitamin ve besin değeri olmayan bir maddedir. Alkolün gram başına 7 kalorisi vardır, bu kilo vermeye çalışıyorsanız önemli bir rakamdır. Ek bir olumsuz etkisi olmasa bile, yüksek kalorili içeriği nedeniyle alkolden kaçınılmalıdır. Ek olarak, alkol almak metabolizmayı yavaşlatır ve Krebs döngüsünü bozar. Krebs döngüsü düzgün çalışmadığında vücudunuz yağları parçalayamaz. Ek olarak, vücudunuzun alkolü sindirmek ve metabolize etmek için daha fazla çalışması gerekir, bu da yağ yakımının tamamen durmasına neden olur.
Alkol Vücut Tarafından Hücre Zehri Olarak Kabul Edilir
Alkol vücut tarafından hücre zehri olarak kabul edilir. Bu nedenle karaciğeriniz, böbrekleriniz ve diğer organlarınız onu yok etmek için çok çalışmalıdır. Alkol ayrıca vücudun kas gelişimi için gerekli olan vitaminleri ve proteini emmesini de engeller. Protein, kas yapımından daha fazlası için gereklidir. Vücudun her zaman, egzersiz sırasında meydana gelen küçük kas yırtılmalarını onarmak için yapı taşı görevi gören proteine ihtiyacı vardır. Spor sonrası kas krampları ve ağrı, özellikle diyette yeterli protein olmadığında ortaya çıkar.
Spordan Önce Alkol Koordinasyonu Azaltır
Spor öncesi alkol tüketimi vücudunuzun tepki verme yeteneğini engeller ve bu etki içtikten sonra saatlerce sürer. Koordinasyonunuz ciddi şekilde tehlikeye girer ve kaslarınızın uygun zamanda kasılması için reaksiyon süreniz önemli ölçüde yavaşlar.
Alkol almanın, iyileşme süresi sırasında ve sonrasında performans üzerinde ve boks, judo veya koşu gibi yakın temas sporları gibi çeşitli sporlarda spor yaralanmalarının önlenmesi üzerinde zararlı etkileri olduğu gösterilmiştir. Alkol alımı, spor yaralanmaları riskini önemli ölçüde artırır, performansı düşürür, yorgunluğun başlamasını hızlandırır ve iyileşmeyi geciktirir. Alkol ve spor bir arada olmaz.
Karaciğere Zararları Büyüktür
Spor yaparken alkol kullanmak: karaciğere zararları yazımızın ana konusu olan karaciğer zararları alkolün en ölümcül zararı olabilir. Kronik ağır alkol kullanıcıları karaciğer hasarı geliştirme riski taşır. Alkol tüketiminin yaygın olduğu batı uygarlıklarında alkole bağlı karaciğer hastalıkları daha sık görülmektedir.
Tüketilen alkol mide ve bağırsaklardan emildikten sonra kana karışır. Alkol karaciğerde parçalanır. Bununla birlikte, karaciğer, birim zaman başına yalnızca belirli bir miktarda alkolü yok edebilir. Alkole aşırı düşkünlük, başta kalp ve beyin olmak üzere tüm vücut üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.
Karaciğer önemli düzeyde alkolü nötralize ederken diğer süreçlere müdahale edilir. Karaciğer hücreleri, özellikle bu süreç çok uzun sürerse (düzenli olarak önemli miktarda alkol tüketen kişilerde olduğu gibi) hasar görebilir ve yapısal değişikliklere uğrayabilir.
Bazı durumlarda karaciğerde şiddetli iltihaplanma ve siroz görülebilir. Bu tür bir zararın oluşması veya kalıcı olması için sigara içme süresi de aynı derecede önemlidir. Başka bir deyişle, uzun bir süre boyunca alkol tüketen bireyler, uzun vadeli zarar riskini artırır.