Yüksek Topuklu Ayakkabı ve Ayak Sağlığı
Yüksek topuklu ayakkabılar size sofistike ve şık bir görünüm sağlarken, ayak sağlığının göz önünde bulundurmanız gereken durumlara da yol açabilmektedir. Topuk yüksekliği 4,5 santi metreden fazla olduğunda anatomik yürüyüşü sağlayan sistem etkilenir. Fazla ağırlık ve basınç öne doğru kayar. Yapılan araştırmalar, 9 cm topuklu bir ayakkabının, 3 cm topuklu bir ayakkabıya göre ayak bileğine 7 kat daha fazla yük bindirdiğini göstermiştir. Topuklu ayakkabı giymenin zararları hakkında yazımızı da okuyabilirsiniz.
Yüksek topuklu ayakkabı giyen kişilerin ağrı ve şekil bozukluğunu azaltmak için yapılması gerekenler
- Mümkün olduğunca yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçının.
- Eğer iş yerine giderken giymek istiyorsanız; yanınızda bir spor ayakkabı götürün ve iş yerin de değiştirin.
- Çalışmak için giymeniz gerekiyorsa; işe giderken spor ayakkabı giyin.
- Akşam ayaklarınızı 5-10 dakika ılık suda bekletin ve mümkünse masaj yapın. Bu, bacaklarınızdaki kan akışını düzenlemeye yardımcı olur.
Yüksek topuklu Ayakkabı alırken dikkat edilmesi gerekenler
- Yüksek topuklu ayakkabı alırken dikkat edilmesi gereken ilk şey topuk ölçüsüdür. Çünkü kullanacağınız yere göre doğru topuğu seçmeniz gerekmektedir.
- Yüksek Topuklu ayakkabı giymek beceri gerektirir. Bu nedenle yapıldığı malzemeyi kontrol etmek gerekir.
- Yüksek topuklu ayakkabı seçerken tasarım, ayağın yapısıyla uyumlu olmalıdır.
- Yüksek topuklu ayakkabı seçerken mümkün olduğunca çorapla denemeye özen göstermelisiniz.
Yüksek Topuklu Ayakkabı Giymenin Ayak Sağlığına Etkileri
Uygun olmayan ayakkabı kullanımına bağlı olarak karşılaştığınız soruları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Ayak Şekli Bozuklukları
- Ayak Bileği Burkulması
- Tırnak Problemleri
- Stres Kırıkları
- Diz, bacak ve bel ağrısı
- Morton nöronma
Ayak Şekli Bozuklukları
Özellikle yüksek topuklu ve sivri burun giyen kadınlarda, hallux valgus dediğimiz başparmak şekil bozukluğu ve iç yüzeyde ağrıya neden olan kemik çıkıntısı, çekiç parmak deformitesi, parmak üzerinde dar ayakkabı nedeniyle yara izi ve nasırlar oluşur.
Ayak Bileği Burkulması
Yüksek topuklu ayakkabı giyen kadınlarda ayak bileği burkulmaları çok yaygındır. Bunun nedeni, ayak bileğinin stabilitesi ve zeminle iyi bir temasa sahip olmamasıdır. Ayrıca zamanla aşill tendonuna aşırı yüklenme ve tendon kısalması meydana gelir. Ayak tabanındaki yağ dokusuna uzun süreli aşırı yüklenmek ve incelmesine bağlı olarak ayak bileği kemiklerinde ve ayak tabanlarında ağrı oluşur.
Tırnak Problemleri
Yüksek topuklu ayakkabı giyen kadınların karşılaştığı en yaygın problemlerden biri, ciddi enfeksiyonlara yol açabilen tırnak batmasıdır. Tedavi için tırnakları uygun şekilde kesmeli, geniş, düz ayakkabı giymeli, ilerlemiş durumlarda bir doktora görünmeniz önerilir.
Stres Kırıkları
Yüksek topuklu ayakkabı giymekten ayağın ön kısmına gelen ekstra ağırlık ve baskı, stres kırıklarına neden olabilir. Bu durum şişlik ve ağrıya neden olduğu için ayağı alçıya almak ve dinlenmek gerekir.
Diz, Bacak ve Bel ağrısı
Yüksek Topuklu ayakkabı giymek ağırlık merkezini öne doğru hareket ettireceğinden dizlerimizi ve kalçalarımızı öne doğru itmemiz gerekir. Bu durum, diz kapaklarına ve kalçalara çok fazla yük bindirerek ön diz ekleminde ağrıya ve kireçlenmeye neden olarak zamanla merdiven inmeyi zorlaştırır. Benzer şekilde bel bölgesinin eğriliği arttıkça bel kaslarında gerginlik ve ağrı oluşur. Yüksek topuklu ayakkabıların sık giyilmesiyle, ayak, diz ve bel omurgasının eklemlerindeki sürekli baskı nedeniyle kireçlenme daha erken yaşta başlar.
Morton Nöroma
Ayak anatomisine bağlı olarak üçüncü ve dördüncü parmaklar arasında geçen sinir, baskı altında kalan bölgedir. Yüksek topuklu ve sivri uçlu ayakkabı kullanımına bağlı olarak üçüncü ve dördüncü parmaklar arasındaki sinire baskı yapılması sinirin kalınlaşmasına ve yanlış uyarılar vererek, ayakta ağrı, yanma, elektrik boşalması gibi birçok şikayete neden olur. Tedavisi; ayakkabı seçiminde değişiklikler, anti-inflamatuar ilaçlar ve ayak bileği pedleri kullanılmaktadır. İyileşme olmazsa ameliyat düşünülür.
Kaynaklar:
Wikipedia – Tendon, https://tr.wikipedia.org/wiki/Tendon
Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği, https://www.totbid.org.tr/tr/