Tiroid Bezinin Fazla Çalışması Nedenleri

Önemli bir iç salgı bezi olan tiroid bezi, gereğinden fazla çalışıyorsa altında yatan ciddi hastalıklar olabilir.

08.12.2021
8.156
Tiroid Bezinin Fazla Çalışması Nedenleri

Tiroid Bezinin Fazla Çalışması Nedenleri. Önemli bir iç salgı bezi olan tiroid bezi, gereğinden fazla çalışıyorsa altında yatan ciddi hastalıklar olabilir ve aynı zamanda tiroid bezinin fazla çalışmasından kaynaklı başka hastalıklarda gelişebilir. Sizler için tiroid bezinin fazla çalışması nedenlerini araştırdık.

Yutağın hemen alt kısmında, boynun ön ve yanlarını saran damarlı iç salgı bezi tiroid bezinin genel sağlığımız açısından önemli etkileri bulunmaktadır. Tiroid bezinin sağlıklı şekilde çalışması birçok hastalığın önlenmesini sağlar. Ancak gereğinden fazla çalışan tiroid bezi söz konusu ise, mutlaka altında yatan sebepler araştırılmalıdır. Tiroid bezinin çok çalışması neden olur?

Tiroid bezi, boynun ön kısmında Adem Elması’nın aşağısında yer alan küçük kelebek şeklinde bir bezdir. Bu bez tetraiyodotironin (T4) ve triiyodotironin (T3) hormonlarını üretir. Bu hormonlar hücrelerin enerji kullanımını düzene sokar. Hücrelerin enerji kullanım süreci ise metabolizma olarak isimlendirilir.

Bu koşul, troid bezinin fazla miktarda T4 ve T3 üretmesi sonucu ortaya çıkar. Teşhisin yapılması ve altta yatan nedeninin tedavi edilmesi sonucunda hastalığın belirtileri ve diğer şikayetler giderilebilmektedir. Hipertroidizim ailesel yatkınlığı olan bir hastalıktır, bu nedenle ailenizde böyle bir durum varsa doktorunuzu bilgilendirin.

Hipertroidizm hastalığının çeşitli nedenleri olabilir. Bir bağışıklık sistemi hastalığı olan Graves Hastalığı hipertroidizmin en yaygın görülen nedenidir. Sıklıkla kadınlarda görülen bu hastalığın ailesel olma eğilimi de bulunmaktadır. Graves hastalığı’nda antikorlar çok fazla hormon salgılaması için tiroid bezini uyarır. Diğer nedenler şunlardır :

  • Aşırı iyot ( iyot, T4 ve T3’ ün yapılması için gereklidir )
  • Tiroid bezi iltihabı ( tiroidit, bezin T4 ve T3 dışarı sızdırmasına neden olur)
  • Yumurtalık veya testis tümörleri
  • Tiroid veya hipofiz bezinin iyi huylu tümörler
  • Tetraiyodotironinin fazla miktarda alınması (diyet takviyeleri ya da ilaç yoluyla)
Uyarı metni: Sagliksiteniz.Com üzerinde sunulan tarif ve yöntemler sadece bilgilendirme amaçlı olup kişisel ve doğal tarif ve yöntemlerdir, doktor tavsiyesi değildir. Sagliksiteniz.Com yazılarında bahsedilen ilaçlar doktor kontrolü olmadan kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilirler. Bu nedenle doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız. Tariflerin, yöntemlerin ve ilaçların kullanımı kişilerin sorumluluğunda olup oluşabilecek sorunlardan Sagliksiteniz.Com sorumlu değildir.
BENZER YAZI :  Akdeniz Tipi Beslenme ve Cinsellik
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.