Gribal Enfeksiyon Nedir?

Gribal Enfeksiyon, virüs hastalıklarının başında gelen ve salgın bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde zatürre, menenjit, kalp kası iltihabı gibi daha ciddi rahatsızlıklara ve hatta ölüme yol açabilmektedir.

Gribal Enfeksiyon Nedir?

Gribal Enfeksiyon Nedir? Gribal Enfeksiyon, virüs hastalıklarının başında gelen ve salgın bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde zatürre, menenjit, kalp kası iltihabı gibi daha ciddi rahatsızlıklara ve hatta ölüme yol açabilmektedir.

Daha çok kış aylarında sıkça görülen gribal enfeksiyonlar her yaştan kişiyi etkilemektedir. Özellikle kronik rahatsızlığı bulunanları, yaşlıları, çocukları ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkileyen gribal enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde ölümlere bile yol açabilmektedir.

Gribal Enfeksiyon

Gribal enfeksiyon enflüanza da denen viral bir hastalıktır. Orthomyxoviridae familyasından olan virüs, sürekli genom değişikliğine uğrar. Bu nedenle grip virüsüne karşı bağışıklık kazanmak yalnızca geçici bir süre için hastalığı önlemektedir. Aynı sebepten grip aşıları her yıl yenilenmektedir. Sağlıklı kişilerde ortalama bir hafta sonunda geçen bu hastalık bağışıklık sistemi zayıf kişilerde zatürre, menenjit, kalp kası iltihabı gibi daha ciddi rahatsızlıklara ve hatta ölüme yol açabilmektedir.

Gribal Enfeksiyon

Gribal Enfeksiyon Nedenleri

Gribal enfeksiyonun nedeni grip virüsüdür. Bu virüs vücut direncinin düştüğü soğuk havalarda, yetersiz beslenme, kronik hastalık gibi durumlarda kişilere bulaşmakta ve hastalığa yol açmaktadır. Özellikle salgın döneminde okul, hastane, toplu taşıma araçları gibi kalabalık mekânlarda kişiden kişiye bulaşmaktadır. Öksürme, hapşırma, tokalaşma, öpüşme gibi temaslar ve hasta kişilere ait havlu, bardak gibi kişisel eşyaların kullanımı virüsün yayılmasına neden olur.

Gribal Enfeksiyon Nasıl Önlenir?

Grip virüsü genom dizilimi değiştirerek sürekli bir evrimleşme sürecinde olduğundan her yıl farklı tip virüsün neden olduğu salgınlar yaşanmaktadır. Bu nedenle her yıl grip aşısı olmak gribin etkilerinin o yıl için engellenmesini ve azalmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte salgın dönemlerinde hasta kişilerle temastan kaçınmak, kişisel temizliğe önem vermek, bol sıvı tüketimi, vitaminli gıdalarla beslenmek gibi önlemler de griple karşılaşmayı önleyecek ve gribin etkilerini hafifletecektir.

BENZER YAZI :  AIDS Ağız Yoluyla Bulaşır mı?

Gribal Enfeksiyon Tedavi Süreci

Gribal enfeksiyon virütik bir hastalık olduğundan antibiyotik ilaçla tedavisi mümkün değildir. Doktorların verdiği ilaçlar gribin etkilerini hafifletmeye yöneliktir. Baş ağrısı, öksürük, burun akıntısı gibi şikâyetleri azaltmak için doktor tavsiyesiyle ilaç kullanılabilir. Bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaların tüketimi ve bol sıvı alımı da hastalığın çabuk geçmesini sağlayacaktır. Sağlıklı bireylerde semptomlar ortalama 1 hafta içinde kendiliğinden kaybolur.

Gribal enfeksiyonun sebep olduğu rahatsızlıkları gidermede doğal yöntemlerden de yararlanılmaktadır. Ihlamur, adaçayı, nane, zencefil, okaliptüs çayları öksürük, nezle gibi şikâyetleri hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca portakal, limon, mandalina gibi meyvelerle yeşil yapraklı sebzeler C vitamini içerikleri sayesinde griple savaşmada oldukça etkilidir.

Uyarı metni: Sagliksiteniz.Com üzerinde sunulan tarif ve yöntemler sadece bilgilendirme amaçlı olup kişisel ve doğal tarif ve yöntemlerdir, doktor tavsiyesi değildir. Sagliksiteniz.Com yazılarında bahsedilen ilaçlar doktor kontrolü olmadan kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilirler. Bu nedenle doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız. Tariflerin, yöntemlerin ve ilaçların kullanımı kişilerin sorumluluğunda olup oluşabilecek sorunlardan Sagliksiteniz.Com sorumlu değildir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.