Yüzücü Kulağının (Dış Kulak) İltihaplanması
Otitis eksterna, kulağın dış kulak kanalı adı verilen kısmında meydana gelen iltihaplanmadır. Dış işitsel kanal, kulak kepçesi ile kulak zarı arasında yer alır. Bu tür enfeksiyon tıp literatüründe otitis eksterna olarak bilinir. Yüzücülerde yaygın olduğu için yüzücü kulağı olarak da bilinen bu durumun en yaygın nedeni kulak kanalının derisine saldıran bakterilerdir. Semptomlar, hastalığın şiddetine bağlı olarak hafiften şiddetliye değişir. Hafif vakalarda kulakta kaşıntı, belirgin kokusuz akıntı gibi semptomlar görülebilir. Enflamasyonun nedenine bağlı olarak, farklı içerikli damlalar kullanılır.
Dış Kulak İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Dış kulak iltihabı başladığında belirtiler genellikle hafiftir. Ancak zamanında tedavi edilmezse veya başka bölgelere yayılırsa daha ciddi semptomlar yaşayabilirsiniz. Hastalığın derecesine göre genellikle hafif, orta ve ileri olmak üzere ikiye ayrılır.
Hafif semptomlar ve bulgular:
- Dış işitsel kanal kaşıntısı
- Hafif kızarıklık
- Kulak kepçesi çekerken artan rahatsızlık
- Berrak ve tatsız kulak akıntısı
Orta derecede semptomları:
- Artmış kulak kanalı kaşıntısı
- Artan ağrı
- Kızarma
- Aşırı kulak salgısı
- İrin
- Dış kulak kanalının şişmesi kulakların dolmasına neden olur
- Kulak tıkanıklığı
- İşitme kaybı
İleri aşamalarda görünür semptomlar ve bulgular:
- Yüz, boyun veya kulak bölgesine yayılan şiddetli ağrı
- Kulak kanalını tamamen tıkanma
- Dış kulakta kızarıklık veya şişlik
- Boyunda şişmiş lenf bezleri
- Ateş
Bir veya daha fazla otitis eksterna semptomu geliştiren kişiler, semptomlar hafif olsa bile kesinlikle sağlık uzmanlarına danışmalıdır. Enflamasyon ilerledikçe çevre dokulara yayılabilir ve daha ciddi ve tedavisi daha zor bir hastalığa dönüşebilir. Şiddetli kulak ağrınız ve ateşiniz varsa, hemen bir doktora görünün.
Yüzücü Kulağı İltihabı Nedenleri
Nem ile temas, otitis eksterna neden olan ana faktördür. Çok fazla yüzmek, banyo yapmak veya duş almak dış kulak enfeksiyonuna neden olabilir. Kulak kanalında kalan su bakteri üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Otitis eksterna çoğunlukla enfeksiyon nedeniyle gelişir. Enfeksiyonlara bazen mantarlar veya virüsler neden olurken, çoğunlukla su veya topraktaki bakterilerden kaynaklanır. Ancak enfeksiyona ek olarak, bulaşıcı olmayan çeşitli sistemik veya lokal deri hastalıkları ile de ilişkilendirilebilir. Otitis eksterna’nın en yaygın nedenleri şunlardır:
Kulak kanalını örten ince deri tabakası çeşitli faktörlerden zarar görürse enfeksiyon oluşabilir. Kulağı aşırı kaşımak, uzun süre kulaklık kullanmak ya da kulağı kulak çubuğuyla temizlemek gibi davranışlar bu hassas cilde zarar verebilir. Kulakta üretilen kulak kiri asidik olduğu için burada oluşabilecek enfeksiyonlara karşı vücudun doğal savunma mekanizması görevi görür. Ancak neme ve kaşınmaya maruz kaldığında kulak kiri tüketilir ve kulaklar enfeksiyona duyarlı hale gelir. Otitis eksterna, atopik dermatit, sedef hastalığı, seboreik dermatit ve lupus gibi hastalıkların bir komplikasyonu olarak görülebilir. Tahriş veya alerjiden kaynaklanan dermatit, dış kulak kanalında görünürse iltihaplanmaya neden olabilir. Alerjilerin neden olduğu atopik dermatit genellikle kırmızı, kaşıntılı, şiş ve sulu otitis eksterna neden olur. Kontakt dermatit, kulak kanalındaki cildin sertleşmesine ve kalınlaşmasına neden olur. Her iki tip de ikincil bakteriyel enfeksiyonlarla komplike hale gelebilir.
Yüzücü Kulağı İltihabı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Otitis eksterna riskinizi artırabilecek faktörlerden bazıları şunlardır: Bakımlı bir havuz yerine, göl gibi bakteri içeriği yüksek sularda yüzün Suyu daha kolay tutabilen dar kulak kanalına sahip olmak. Çocuklarda dış kulak kanalı daha dar olduğu için iltihaplanma riski daha fazladır. Kulak kanalının pamuklu çubuklar veya diğer maddelerle agresif temizliği Kulaklık veya işitme cihazı gibi cihazların kullanımı Alerjiye veya cilt tahrişine neden olan mücevherler, saç spreyleri veya saç boyaları gibi kimyasallar Sedef hastalığı ve lupus gibi sistemik hastalıkları olan kişiler