Tırnak Batması Nasıl Geçer

Tırnağın deriye gömülmesi sonucu oluşan ve acı veren tırnak batması sorunu, iltihap kaptığında daha kötü sonuçlar ortaya koyabilmektedir.

14.01.2022
8.360
Tırnak Batması Nasıl Geçer

Tırnak Batması Nasıl Geçer? Tırnağın deriye gömülmesi sonucu oluşan ve acı veren tırnak batması sorunu, iltihap kaptığında daha kötü sonuçlar ortaya koyabilmektedir. İltihaplanan tırnak batmasına derhal müdahale edilmezse sorun ilerleyip cerrahi müdahale gerektirebilir. Tırnak batması sorununun hayatınızı kabusa çevirmesini istemiyorsanız, önerilerimize göz atmalısınız.

Tırnak batması sorunu daha çok, genç ve yetişkin çağlarda görülmektedir. Herhangi bir tırnakta da oluşabilen tırnak batması, yaygın olarak baş parmakta oluşur. Tırnak batması, ayakkabı tercihinde topuklu, sık ve dar ayakkabıları tercih edenlere risk oluşturmaktadır. Tırnakları keserken biçimsiz şekilde kesim yapılması tırnak batmasına sebep olabilir. Ayak tırnakları düz şekilde kesilmelidir. Ayak tırnaklarında mantar oluşması sonucu tırnağın genişlemesiyle batma oluşabilir. Tırnakta yaralanma yada tekrar eden zedelenmeler tırnak batmasına sebep olabilirler. Ailenizde tırnak batması sorunu yaşayan varsa, genetik olarak sizin de bu sıkıntıyı yaşama olasılığınız yüksektir.

Tırnak Batması Nasıl Anlaşılır

Baş parmağın dışa bakan uçlarında sıklıkla meydana gelen tırnak batması, ayağın diğer parmaklarında ve tırnağın her yerinde oluşabilir. Acı hissetme, kızarıklık ve tırnak uçlarında şişkinlik şeklinde belirtiler gösterir.

Müdahale edilmezse tırnak batması olan bölgede fazladan doku oluşur. Ardından iltihaplanma görülür. Tırnak batmasının iltihaplanması enfeksiyon kapma sonucu değil, vücudun bir tepkisi olarak ortaya çıkabilmektedir.

Tırnak Batması

Tırnak Batması Tedavisi

Tırnak batması ilk evrelerindeyse evde kolaylıkla tedavi edilebilir. Gün içinde 4 kere ayaklarınızı sıcak suyun içinde bir müddet dinlendirin. Günde 2 kere sabunlu su ile ayaklarınızı yıkayın ve gün boyu kuru kalmalarına özen gösterin. Daha rahat açık ayakkabılar giyin. Sıcak suda bekletme işleminden sonra deriye batmış olan tırnağın köşesini yukarı doğru kaldırın. Tırnakla deri arasına ufak bir pamuk parçasını sağlam şekilde yerleştirin. Bir sonraki sıcak su uygulamasında pamuğun sıkı şekilde yerleştiğinden emin olun. Kullandığınız pamuğu her gün değiştirin. Tırnağınızın uzama süresine bağlı olarak 1 yada 2 hafta içinde sorun giderilecektir.

BENZER YAZI :  Aromaterapi Nedir? Faydaları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

3 gün kullandıktan sonra herhangi bir gelişme görmediğinizde mutlaka doktora başvurmalısınız. Tırnak batması
şikayetiyle doktora başvurduğunuzda 5 yıl içinde tetanoz iğnesi olmadıysanız öncelikle tetanoz iğnesi uygulanacaktır.
Tırnak batması bölgesinde oluşan iltihabın kemiğe ulaşma durumunu kontrol etmek için röntgen çekilebilir. Cerrahi operasyon lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilir ve tırnak batması nedeniyle oluşan yeni doku oluşumu alınır.
Gerekli görüldüğü taktirde bazı bölgelerde kimyasal ilaçlarla hücreler yakılarak tekrar tırnak batması oluşması önlenir.

Cerrahi operasyon sonrasında yara kontrol edilerek pansuman yapılmalıdır. Operasyondan en az 2 gün sonra temiz
su ve sabunla yıkayıp tekrardan antibiyotikli gazlı bez ile sarılmalıdır. 2 günde 1 pansuman tekrarlanmalıdır. İlk günlerde ayağınızı kalp hizasından yukarda tutmaya çalışmalısınız bu ağrınızı hafifletecektir. 3 gün boyunca kalmamaya özen göstermelisiniz.

Uyarı metni: Sagliksiteniz.Com üzerinde sunulan tarif ve yöntemler sadece bilgilendirme amaçlı olup kişisel ve doğal tarif ve yöntemlerdir, doktor tavsiyesi değildir. Sagliksiteniz.Com yazılarında bahsedilen ilaçlar doktor kontrolü olmadan kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilirler. Bu nedenle doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız. Tariflerin, yöntemlerin ve ilaçların kullanımı kişilerin sorumluluğunda olup oluşabilecek sorunlardan Sagliksiteniz.Com sorumlu değildir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.