Soğuk Havada Neden Hasta Oluruz?

09.09.2024
405
Soğuk Havada Neden Hasta Oluruz?

Bilindiği gibi kış mevsiminde daha sık hasta olduğumuz bir gerçek. Ancak bunun nedeninin gerçekten soğuk hava olup olmadığı da tartışmalı bir konu. Peki o halde soğuk havanın hasta olmamızla nasıl bir ilişkisi var? Soğuk havada neden hasta oluruz? Bu yazıda bu sorunun cevabını sizlerle paylaşacağız.

Soğuk Havada Hasta Olmanın Nedenleri

Soğuk havalarda daha sık hasta olmamızın nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Soğuk nedeniyle bağışıklık sisteminde zayıflamalar görülebilmektedir. Böylece vücudumuza giren virüs ve bakterilere karşı daha savunmasız bir durumda kalırız. Bu durum da daha çabuk hasta olmamıza etki eder.
  • Soğuk havada solunum yollarımız daha hassas hale gelmektedir. Böylece enfeksiyonlara daha kolay bir şekilde yakalanırız.
  • Kış aylarında sıklıkla görülen “soğuk algınlığı” aslında soğuktan değil rinovirüs adı verilen virüsten kaynaklanmaktadır. Bu virüs soğuk havalarda etkindir ve genel olarak solunum yoluyla kişiden kişiye bulaşmaktadır. Bu da kısa sürede bir çok kişiye hastalığın bulaşmasına neden olur ve hastalık hızlıca yayılır.

Burun akıntısı hayatınızı etkiliyor olabilir. İşte burun akıntısına pratik çözüm önerimiz…

Soğuk Havada Bağışıklık Sistemi Neden Zayıflıyor

Özellikle bu üç faktör, soğuk havada neden hasta oluruz sorusunun cevabını vermektedir. Peki soğuk havada bağışıklık sistemimiz neden zayıflıyor? Bu soruya da cevap olarak birkaç madde ekleyelim:

  • Kış aylarında günler daha kısadır ve genellikle gökyüzü kapalıdır. Diğer yandan soğuk havada kapalı alanları tercih eder, kapalı ve kalın giysiler giyeriz. Bu nedenlerden ötürü güneşle daha az karşılaşırız. Bu da D vitamininin düşmesine neden olur. D vitamini bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir.
  • Kapalı alanlarda daha çok bulunmak, soğuk hava nedeniyle kapalı alanları daha az havalandırmak da daha çok bakteri ve virüse maruz kalmamıza ve bunların bağışıklık sistemimizi zayıflatmasına neden olmaktadır.
  • Diğer yandan soğuk hava kan damarlarımızın daralmasına ve kan dolaşımımızın yavaşlamasına neden olmaktadır. Bu da bağışıklık sisteminde rol oynayan hücrelerin faaliyetlerini azaltmaktadır.
BENZER YAZI :  Pharmaton Zararları Nelerdir?

Bütün saydıklarımızın yanı sıra yanlış giyinme tarzı, kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunmak da soğuk havada hasta olmamıza neden faktörler arasındadır. Peki kendimizi nasıl koruyabiliriz? Soğuk havalarda hasta olmamak için neler yapabiliriz? Bu konuda birkaç öneri sizi hastalıklardan koruyabilir.

Soğuk Havalarda Hasta Olmamak İçin Neler Yapabiliriz?

Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden ötürü soğuk havalarda daha sık hasta olmaktayız. Ancak bu durumu engellemek için bir takım önlemler alabiliriz. İşte soğuk havalarda hasta olmamak için neler yapabiliriz sorusu için bazı öneriler:

  • Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek, bizi pek çok hastalıktan koruyacaktır. İlk olarak bağışık sisteminin güçlendirmemiz gerekir. Bu nedenle C ve vitamini başta olmak üzere diğer vitaminler açısından zengin besinlerden tüketmek ve gerektiğinde takviye almak gerekir. Özellikle besin yoluyla alamadığımız ve kış aylarında düşen D vitamini takviyesi alımı önemlidir.
  • Grip aşısı olmak, soğuk havalardan kaynaklanan hastalıkların önlenmesinde yardımcı olacaktır.
  • Soğuk algınlığı gibi hastalıklara neden olan virüsler genellikle solunum yolu ile bulaşmaktadır. Bu nedenle ağız ve burun çevremizi sıcak tutmak için fular, atkı gibi materyaller kullanabilir, virüs geçişini engellemek için maske takabiliriz.
  • Kapalı alanları havalandırmak ve içeriye temiz hava girişini sağlamak, hastalığa yakalanma olasılığını düşürecektir.
  • Mümkün olduğunca özellikle kapalı alanlarda kalabalık ortamlara girmekten kaçınmak, insanlarla fiziksel mesafeyi korumak da hastalığa neden olan virüslerin bulaşını önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Özellikle ellerimiz, burnumuz ve ağzımız başta olmak üzere genel vücut hijyenine özen göstermek, hastalığa neden olan etmenleri bedeninizden uzaklaştıracaktır.
  • Soğuk ortamlarda giyiminize dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Özellikle vücudun uç kısımlarında yer alan el, ayak, baş, burun, kulak gibi bölgeleri sıcak tutmaya özen gösterin.
  • Soğuk havada sıcak içecekler tüketmek vücut ısınızı korumaya yardımcı olacağı için, sağlığınıza iyi gelecek bitki çaylarını tüketmek de işinize yarayabilir.
  • Gripten korunmak için başka öneriler de arıyor olabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için Gripten Korunmak İçin Altın Öneriler yazımızı da okuyun…
BENZER YAZI :  Sahte İmplant Nasıl Anlaşılır?

Soğuk kış aylarında hepinize sağlıklı günler dileriz.

Uyarı metni: Sagliksiteniz.Com üzerinde sunulan tarif ve yöntemler sadece bilgilendirme amaçlı olup kişisel ve doğal tarif ve yöntemlerdir, doktor tavsiyesi değildir. Sagliksiteniz.Com yazılarında bahsedilen ilaçlar doktor kontrolü olmadan kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilirler. Bu nedenle doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız. Tariflerin, yöntemlerin ve ilaçların kullanımı kişilerin sorumluluğunda olup oluşabilecek sorunlardan Sagliksiteniz.Com sorumlu değildir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.