Menstrüasyon: Genel Bir Bakış

    Menstrüasyon: Genel Bir Bakış

    Menstrüasyon, insanlar da dahil olmak üzere dişi memelilerin üreme döngüsünde normal bir fizyolojik süreçtir. Vajinadan kan, endometrial doku ve mukus salınımına neden olan uterus astarının periyodik olarak dökülmesi ile karakterizedir. Adet döngüsü, folikül uyarıcı hormon (FSH), lüteinizan hormon (LH), östrojen ve progesteron dahil olmak üzere karmaşık bir hormon etkileşimi ile düzenlenir.

    Ortalama adet döngüsü 28 gün sürer, ancak bu bireyler arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Bir kadının adet döngüsünün uzunluğu 21 ila 35 gün arasında değişebilir ve adet akışının süresi iki ila yedi gün arasında değişebilir. Genel olarak adet döngüsü, adetin başlamasıyla başlar ve bir sonraki adet döneminin başlamasıyla sona erer.

    Adet Döngüsünde Fizyolojik Değişiklikler

    Adet döngüsü sırasında, birkaç önemli fizyolojik değişiklik meydana gelir. Döngünün ilk yarısında, folikül uyarıcı hormon (FSH) ve lüteinizan hormon (LH), yumurtalıklardaki foliküllerin büyümesini uyarır. Bu foliküllerden biri olgunlaşıp yumurta bırakacak (yumurtlama), diğerleri ise dejenere olacaktır. Yumurtlamadan sonra folikül kalıntıları, rahmi olası bir hamilelik için hazırlamak için progesteron üreten bir korpus luteum oluşturur. Hamilelik oluşmazsa korpus luteum dejenere olacak, progesteron düzeylerinde düşüşe neden olacak ve endometriyal astarın dökülmesine (menstrüasyon) yol açacaktır.

    Bir Kadın Psikolojisi

    Menstrüasyon, bir kadın sağlığı üreme döngüsünün doğal ve normal bir parçasıdır, ancak damgalama, mitler ve yanlış anlamalarla örtülü kalır.

    Adet Döngüsü Rahatsızlıkları

    Adet döngüsü ayrıca kramp, şişkinlik, ruh hali değişimleri ve yorgunluk gibi çeşitli fiziksel ve duygusal semptomlarla da ilişkilidir. Bu semptomlar büyük ölçüde östrojen ve progesteron seviyelerindeki hormonal değişiklikler ve dalgalanmalardan kaynaklanmaktadır.

    BENZER YAZI :  En İyi 10 Güzellik Tavsiyesi

    Adet döngüsünü düzenlemeye ek olarak hormonlar, yumurtlama, hamilelik ve emzirme gibi diğer üreme süreçlerinin düzenlenmesinde de rol oynar. Hormonal dengesizlikler üreme sisteminin normal işleyişini bozabilir ve düzensiz adet görme, kısırlık ve endometriozis gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

    Sonuç olarak adet görme, hassas bir hormon dengesi tarafından düzenlenen karmaşık ve dinamik bir fizyolojik süreçtir. Adet döngüsünün altında yatan mekanizmaları anlamak, üreme sağlığını geliştirmek ve çeşitli üreme sağlığı koşullarını önlemek için gereklidir. Kadınlar, sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla çalışarak, adet sağlıklarını yönetmek ve genel sağlıklarını korumak için ihtiyaç duydukları kaynaklara ve desteğe sahip olduklarından emin olabilirler.

    Menstrüasyon nedir?

    Vajinadan kan, endometrial doku ve mukus salınımına neden olan uterus astarının periyodik olarak dökülmesi ile karakterizedir. Adet döngüsü, folikül uyarıcı hormon (FSH), lüteinizan hormon (LH), östrojen ve progesteron dahil olmak üzere karmaşık bir hormon etkileşimi ile düzenlenir.

    Regl, Menstrüasyon, Adet kelimeleri ve anlamları nelerdir?

    Regl, adet, menstrüasyon toplumumuzda birbiri yerine kullanılan kelimelerdir. Kısaca “periyot” veya “period” olarak da bilinmektedir. Regl, bir kadının üreme sürecinin normal bir parçasıdır.

    Adet görmek nasıl anlaşılır?

    Adet görmek doğrudan kan görmek ile bağdaştırılmamalıdır. Adet görmeden önce kadında bazı psikolojik ve fizyolojik değişiklikler olmaktadır. Bu değişiklikler neticesinde adet görüleceği anlaşılabilmektedir. Ancak kabaca vajinadan kan gelmesi adet görmek veya regl olmak olarak nitelendirilmektedir.

    Kimler adet görmez?

    Amenore olarak da bilinen adet görmeme kadınların kaynaklara göre 6 ay veya en az 12 ay süre boyunca kanama yaşamaması durumudur. Anatomik veya fizyolojik olarak adet görmeye müsait olmayan kişiler de adet göremez. Nitekim hormon bozukluğu yaşayanlar veya çeşitli ilaçlar kullanan kişilerde de adet görülmemesi bildirilmiştir. Amenore, Adet bozukluğu veya adet düzensizliği ile karıştırılmamalıdır.

    BENZER YAZI :  Miyom Kısırlık Yapar Mı?

    Çok adet görmek nedir?

    Polimenore çok adet görmek anlamına gelmektedir. Cinsel sağlığın bozulması neticesinde polimenore görülebilmektedir. Bu bir adet düzensizliği olarak ele alınmaktadır. Genellikle adet süreleri birbirine yaklaşmış ve ortalama 21 günlük süreçlerde birbirini izlemektedir.

    Erken adet görmenin sebepleri nelerdir?

    Kadınlarda erken adet görmek başlıca hastalıklarla ilişkilendirilebilir. Fakat doğrudan bir hastalık erken adet görmeye sebep olur demek yanlış olmaktadır. Fizyolojik bozukluklar, hormon dengesizlikleri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar da erken adet görmeye neden olabilmektedir.

    uyariUyarı metni: Sagliksiteniz.Com üzerinde sunulan tarif ve yöntemler sadece bilgilendirme amaçlı olup kişisel ve doğal tarif ve yöntemlerdir, doktor tavsiyesi değildir. Sagliksiteniz.Com yazılarında bahsedilen ilaçlar doktor kontrolü olmadan kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilirler. Bu nedenle doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız. Tariflerin, yöntemlerin ve ilaçların kullanımı kişilerin sorumluluğunda olup oluşabilecek sorunlardan Sagliksiteniz.Com sorumlu değildir.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.